وردپرس را می توان پلتفرمی نامید که صنعتی عظیم را ایجاد کرده است ، بدون شک در یک صنعت بزرگ می توان مشاغل های متعددی ایجاد نمود . همان که طور که در وردپرس مشاغل های زیادی هم چون شرکت های ارائه دهنده هاست وردپرس ، توسعه دهنده وردپرس (WordPress Developer) ، وب مستر ها و تولید کننده های محتوا در بستر وردپرس وجود دارند.
یک توسعه دهنده وردپرس تجربیات لازم و کافی در زمینه برنامه نویسی و کدنویسی بر بستر وردپرس و توسعه زیر ساخت های آن را دارد.
پس می توان گفت توسعه دهنده وردپرس یک پله بالاتر از وردپرس کار یا وب مستر وردپرس می باشد که صرفا کار با محیط ادمین (مدیریت) وردپرس را می داند و توانایی نصب قالب ، نصب افزونه وردپرس یا قرار دادن محتوای در وب سایت را می داند.
توسعه وردپرس شامل چه بخش هایی می شود ؟
انواع مختلفی از توسعه دهندگان وردپرس وجود دارند که هر کدام در یک نقطه ای خاص از هسته وردپرس تمرکز می کنند. البته زنجیره توسعه وردپرس هیچ گاه نمی تواند این موارد را کاملا جدا از هم ببیند. اما اگر بخواهیم صریح ترین تقسیم بندی را در این کار داشته باشیم به موارد زیر خواهیم رسید:
توسعه دهنده افزونه وردپرس
اگر مقاله انواع افزونه های وردپرس را خوانده باشید. متوجه نقش افزونه های وردپرس در توسعه آن خواهی شد. افزونه وردپرس ذاتا سیستم وردپرس را بدون تاثیر گذاری بر پرونده ها و فایل های اصلی ،گشترش می دهد. شما قادر خواهید بود هر ایده ای که در بستر وب دارید را بر پایه وردپرس پیاده سازی کنید و این شگفت انگیز است.
شاید اولین قدم در فهم گسترش وردپرس ، سیستم هوک وردپرس می باشد که توسط آن ما قادر خواهیم بود تاثیرگزاری کاملی را بر هسته ی آن داشته باشیم.
حتما بخوانید : هوک وردپرس و استفاده از اکشن و فیلتر در توسعه پذیری وردپرسبهترین منبع برای یادگیری پلاگین و افزونه نویسی وردپرس ، بخش WordPress Plugin Developer Handbook می باشد.تمامی بخش ها کاملا روان و با مثال توضیح داده شده است.
توسعه دهنده قالب وردپرس
مسلما یکی از بخش های اصلی هر سیستم ، User Interface یا بخش بصری آن هست. که در سیستم وردپرس آن را به نام قالب وردپرس می شناسیم.
تمرکز بر روی توسعه و برنامه نویسی قالب وردپرس شما در جذب مشتری می تواند بسیار کمک کند. قالب های زیادی در مارکت های وردپرس ایران و دنیا قرار دارد.شما می توانید هم قالب های اختصاصی برای مشتریان طراحی کنید و یا اینکه قالب های خود را در مارکت های محصولات وردپرس منتشر کنید و از فروش آن کسب در آمد کنید.
یکی از کلید های موفقیت در بخش برنامه نویسی و توسعه قالب وردپرس ادغام آن با سیستم ها و افزونه های مطرح وردپرس میباشد. مانند افزونه ووکامرس یا گراویتی فرم و یا صفحه ساز های مشهور مانند المنتور (Elementor) می باشد که همگی نام آشنا هستند.
همانند افزونه های وردپرس ، در بخش توسعه و برنامه نویسی قالب وردپرس نیز می توان بهترین منبع برای یادگیری آن را WordPress Theme Developer Handbook معرفی کرد.
توسعه دهنده هسته ی وردپرس
وردپرس یک پلتفرم متن باز هست .پس تمامی افراد می توانند عضوی از این جامعه باشند و به توسعه و رفع اشکال هسته ی وردپرس بپردازند.
توسعه هسته وردپرس روشی عالی برای توسعه دانش شما است و می تواند در سایر پروژه ها بسیار شما را کمک کند. اگر شما یک تازه کار و توسعه دهنده مبتدی هستید یا هنوز درباره مستندات وردپرس اطلاعات زیادی ندارید ، این فرصتی برای یادگیری است. زیرا برای بودن در کنار حرفه ای ها ناخودآگاه شما نیز مجبور می شوید خود را ارتقاء دهید. و این کار در گذر زمان باعث پیشرفت شما خواهد بود.
در وب سایت رسمی وردپرس بخشی به نام WordPress Track وجود دارد ، که شما می توانید در قالب تیکت ، ایده های خود را بیان کنید و یا به ارائه باگ هایی که کشف کرده اید بپردازید.
هر چقدر برای توسعه ی هسته ی وردپرس زمان بگذارید و رزومه خود را قوی تر کنید مطمئن باشید در برند شخصی شما به عنوان توسعه دهنده وردپرس یک امتیاز مثبت محسوب خواهد شد.
همچنین شرکت Automattic که سازنده رسمی سیستم مدیریت محتوای وردپرس به مدیریت Matthew Mullenweg (مت مولنگ) می باشد. هر ساله تعداد زیادی نیرو در قالب کار ریموت (Remote) از سراسر دنیا می پذیرد.
شما نیز می توانید در مصاحبه این شرکت کنید. و در صورت پذیرفته شدن به استخدام رسمی این شرکت با حقوق و مزایایی عالی در بیایید. به عنوان مثال دوست و همکار عزیزم آقای Sergey Biryukov یکی از توسعه دهندگان وردپرس هست که از کشور روسیه برای این شرکت کار می کند و در حال حاضر به عنوان Core Committer فعال هست.
توسعه دهنده وردپرس بر پایه REST API
با ارائه بستر REST API در سیستم وردپرس و از طرفی رشد روز افزون تکنولوژی Front End در برنامه نویسی وب و رویکرد های خوب فریم ورک هایی مانند React یا Vuejs یا Gatsby.ما با پدیده ای مواجه شدیم به نام طراحی پروژه و استارتاپ با وردپرس به نام WordPress Headless CMS.
در این روش ما از وردپرس تنها به عنوان Back End پروژه استفاده می کنیم و یک بستر API کامل برای پلتفرم های مختلف مانند اپلیکیشن موبایل ، وب سایت ، نرم افزار ها و .. ایجاد کرده و توسط فریم ورک هایی چون VueJS آن را تکمیل می کنیم.یعنی دیگر در این پروژه ها ما از قالب وردپرس استفاده نمی کنیم و داده های وردپرس بر طبق اصول REST API در مکان مشخص فراخوانی می شود.
پس تقریبا می توانیم به این نتیجه برسیم اگر شما یک توسعه دهنده وردپرس حرفه ای شوید تقریبا هیچ پروژه ای در صنعت IT نیست که نتوانید بر پایه ی وردپرس آن را پیاده سازی کنید.
یک توسعه دهنده وردپرس به چه مهارت هایی نیاز دارد ؟
برای این که به عنوان یک توسعه دهنده وردپرس وارد بازار کار شویم نیاز داریم تا مهارت هایی را در حد قابل قبول بدانیم و از آن به خوبی در پروژه ها بهره مند شویم.
دقت کنید دقت کنید شما تا زمانی که کار با وردپرس و مدیریت وردپرس را تا حد قابل قبولی یاد نگرفته اید مانند طریقه گزاشتن مطلب در سایت وردپرسی ، نصب قالب یا نصب افزونه و آشنایی جزیی با مفاهیم هاست و دامنه. وارد شدن به دنیای توسعه دهندگان وردپرس شاید کمی برایتان مشکل باشد. پس موارد زیر با این پیش فرض بیان شده اند که شما در جایگاه اول یک وب مستر وردپرس هستید و می توانید یک وب سایت وردپرس را در حد عادی مدیریت کنید.
آشنایی با مستندات وردپرس و توانایی حل مسئله در بستر آن
شما می بایست با مبانی پایه هسته ی وردپرس کاملا آشنا باشید. مفاهیمی مانند پست تایپ (Post Type) ، هوک وردپرس (WordPress Hook) ، آشنایی با ساختار بانک اطلاعاتی وردپرس و کلاس WPDB. زمانی که این تسلط در شما ایجاد شد حال با یک دید عمیق می توانید به حل مسئله در وردپرس بپردازید.
فرض کنید می خواهیم یک سیستم تیکت پشتیبانی قدرتمند را مبتنی بر وردپرس ایجاد کنیم. شما در درجه ی اول می بایست بدانید که چگونه می خواهید این مسیر را جلو ببرید و این کار تنها با یک دانش قابل انجام است و آن چیزی نیست جز تسلط بر مستندات وردپرس.
تسط بر ابزار ها و زبان های برنامه نویسی تحت وب
برای یک توسعه دهنده ، ابزار قدرتمند همان زبان های برنامه نویسی هستند. هر چقدر شما عمیق تر و حرفه ای تر این زبان ها را فرا بگیرید. هم می توانید سرویس های قدرتمند تری ایجاد کنید و هم در زمان کار خود به شدت صرفه جویی کنید.
مهارت هایی که یک توسعه دهنده وردپرس (WordPress Developer) در این مسیر نیاز دارد شامل:
- HTML یا Hypertext Markup Language: پایه و اساس صفحات وب در اینترنت بر پایه HTML می باشد. پس شما می بایست در اولین قدم آشنایی کامل با Html را داشته باشید.بوت استرپ (Bootstrap) یکی از فریم ورک های محبوب در این زمینه هست که میتواند سرعت شما را در ارائه های کارهای Html زیاد کند.همین حالا در این صفحه میتوانید کلید Ctrl+U را در مرورگر خود فشار دهید تا کدهای HTML این صفحه از سایت آکادمی وردپرس واقعی را مشاهده کنید.
- Css یا Cascading Style Sheets: بطور کلی CSS وظیفه زیبایی بصری و چارچوب دهی به صفحات وب را دارد. اگر شما با HTML یک نوشته ای ایجاد کردید ، توسط Css قادرید بگویید که آن متن با رنگ آبی نمایش داده شود.
- JavaScript یا جاوا اسکریپت: این مورد را در آن به شدت تاکید می کنم زیرا چشم انداز وردپرس با توجه به ویرایشگر گوتنبرگ (Gutenberg) به این سمت دارد می رود. جاوا اسکریپ را حرفه ای یاد بگیرید ، در مرحله ی بعد خود را کاملا با کتابخانه جی کوئری (JQuery) تمرین دهید و در آخر به سراغ فریم ورک React بروید برای توسعه بلاک های ویرایشگر Gutenberg.
- PHP یا Personal Home Page: زبان برنامه نویسی PHP یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی تحت وب می باشد که سیستم وردپرس نیز با آن برنامه نویسی شده است.زبان PHP با ایجاد هوش مصنوعی و عملکردهایی چون اتصال به بانک اطلاعاتی ، امنیت وب سایت و .. شما را در مسیر توسعه وردپرس همراهی میکند.
- MYSQL یا My Sequel: اگر با معیاری برنامه نویسی نرم افزار ها آشنا باشید می دانید که یکی از اصلی ترین بخش های هر نرم افزار ، بانک اطلاعاتی یا Database می باشد. وردپرس در حالت پیش فرض بر پایه بانک اطلاعاتی MYSQL بنا شده است. شما می بایست مهارت کافی در این زمینه را داشته باشید مخصوصا ارتباط بانک اطلاعاتی با زبان PHP و کلاس کوئری ها مانند WP_Query یا WP_User_Query یا WP_Comment_Query و WPDB.
- ابزار کنترل ورژن برای نسخه بندی نرم افزار ها lورد استفاده قرار میگیرد. هم اکنون مخزن وردپرس بر پایه ی سیستم SVN بنا شده است. شما به عنوان توسعه دهنده وردپرس نیاز دارید که بر این سیستم های Version control تسلط داشته باشید.